5 tips en tricks voor rijden op ijzige wegen

 

Sporten als schaatsen, skiën of ijshockey zijn heel populair tijdens de winter. Het is echter minder prettig als uw voertuig begint te tollen op een rijmplek en u er alles aan moet doen om een botsing te vermijden. 

Elk jaar rond dezelfde periode wordt er gewaarschuwd voor ijs- en rijmplekken op het hele wegennet. Tientallen strooiwagens rukken dan uit om onze wegen en snelwegen berijdbaar te maken. Als de strooidiensten echter niet op tijd in actie schieten, veranderen onze wegen al snel in echte ijsbanen. Elke winter registreert VIAS meer dan 100 ongevallen per dag met gekwetsten of doden tot gevolg. In iets meer dan 20% van de gevallen zijn die ongevallen veroorzaakt doordat de bestuurder de controle over het voertuig heeft verloren.

Om u te helpen veilig op uw bestemming te komen als de wegen er glad bij liggen, geven we u vijf tips:

1. Houd uw thermometer in de gaten

 In tegenstelling tot sneeuw is ijzel niet zichtbaar. Controleer daarom regelmatig de thermometer van uw voertuig. Als de temperatuur in de buurt van 0 graden schommelt, wees dan extra voorzichtig.

2. Respecteer de veiligheidsafstand

Houd een comfortabele veiligheidsafstand tussen u en uw voorligger. Volgens het bekende bandenmerk Goodyear heeft een voertuig met klassieke banden 112 meter nodig om te stoppen met een snelheid van 80 km/u.

3. Installeer winterbanden

Als u tijdens de winter met de wagen gaat werken of op vakantie gaat, verhogen winterbanden uw veiligheid op de baan. Als de temperatuur niet hoger is dan 7 graden, zorgt het zachtere rubber van deze banden voor een betere grip op natte, beijzelde of besneeuwde wegen.

Let op: het is niet omdat uw voertuig is uitgerust met winterbanden dat u meer risico's kan nemen op de weg.

4. Pas uw rijgedrag aan

Rijd defensief en aan een aangepaste snelheid. Vermijd bruuske bewegingen waardoor u de controle over uw voertuig verliest. Rijd soepel en versnel langzaam. Als u moet remmen, rem dan op de motor om geleidelijk te vertragen en schakel terug zonder de rem in te drukken.

Als u de controle over het voertuig verliest, blijf dan rustig en kijk in de richting waarin u wil gaan, in plaats van naar het obstakel dat u wil vermijden.

5. Overlevingskit

Het feit dat uw auto is uitgerust met de nieuwste rijhulpsystemen betekent niet dat u nooit vast kan komen te zitten in lange verkeersopstoppingen. In dat geval kan een 'overlevingskit' (deken, warme dranken, zaklamp, sleepmateriaal) nuttig zijn.

 

Wees voorzichtig op de weg!

Bron