Elektrische steps: tips om er ook in de winter van te genieten

 

Elektrische steps duiken de laatste jaren meer en meer op in de steden. Je hoeft maar enkele meters te lopen in het centrum van een grote stad om ze te zien. Ze zijn zo populair en praktisch dat veel pendelaars dit nieuwe vervoermiddel gebruiken om hun reistijd aanzienlijk te verkorten. 

Wel stijgt het aantal ongevallen, soms met dodelijke afloop, op de openbare weg. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie al een (klein) ongeval heeft gehad tijdens een ritje met een step. Veel gebruikers voelen zich veilig op die kleine toestellen. Wat ze lijken te vergeten is dat de steps een snelheid tot 25 km/u. kunnen bereiken en dus als motorvoertuigen worden beschouwd. Voorzichtigheid is dus geboden.

Na te leven verkeersregels

Door het enorme succes van die 'zachte mobiliteit'-voertuigen, ontstond al snel heel wat onduidelijkheid over de na te leven verkeersregels. Hoe dan ook, leef een aantal eenvoudige gedragsregels na om hoffelijk en respectvol om te gaan met de andere weggebruikers.

  • Rijd niet op het voetpad.

Het is zelfs verboden om op het voetpad te rijden. Behalve als je stapvoets rijdt.

  • Gebruik het fietspad.

Als je sneller rijdt dan de voetgangers, moet je gebruikmaken van het fietspad of de rijweg. Je moet dan de verkeersregels die voor fietsers gelden, respecteren.

Veiligheidsregels aanbevolen door VIAS

  • Zorg voor aangepast materiaal.

Draag een kwaliteitshelm. Bij 5 km/u. kan een impact op het hoofd al fataal zijn. In bijna 40 % van de ongevallen met een step loopt de gebruiker een hoofdletsel op.

  • Beperk je snelheid.

Boven 25 km/u. neemt het risico op ongevallen aanzienlijk toe.

  • Behoud de controle over je step.

Op een step is je evenwicht houden moeilijker dan op een fiets. Houd dus altijd beide handen op het stuur.

Blijf 100 % gefocust op de weg. De kleine wieltjes van je step maken het manoeuvreren en het vermijden van obstakels moeilijker.

Anticipeer zoveel mogelijk als je moet remmen. De remmen van een step zijn minder efficiënt dan fietsremmen, wat de remafstand vergroot.

Ter herinnering, de wet vereist dat elke gebruiker een burgerlijke aansprakelijkheidsdekking en een conformiteitsattest heeft als de step meer dan 25 km/u. kan rijden.

Steps in de winter: gebruiksaanwijzing

In de winter dalen de temperaturen onder 0 en vergroot de kans op regen of sneeuw. In die omstandigheden blijft de step het grootste deel van de tijd op stal.

Is het veilig om je step in de winter te gebruiken? Met een paar makkelijk op te volgen tips geniet je van je step zonder dat je aan veiligheid moet inboeten:

  • Trek aangepaste kleding aan.

Trek speciale winterhandschoenen aan als je je met de step verplaatst. Dit accessoire is essentieel, zowel voor je veiligheid als je comfort. Ze beschermen je bij een mogelijke val en voorkomen dat je vingers verkrampen. Om niet ziek te worden, koop je best ook een nekwarmer of een bivakmuts om je keel, mond en oren te beschermen. Vergeet je snelheidsbril of afneembaar masker niet. Ze beschermen je tegen de wind en zorgen ervoor dat je optimaal blijft zien.

  • Onderhoud je step.

Vergeet niet om in de winter je elektrische step uit te rusten met voldoende zachte banden. Zachte banden garanderen je stabiliteit en geven je meer grip op de weg.
Onderhoud ook de batterij. Laat je step niet buiten staan als het minder dan 5 graden is en laad de accu van je step elke dag volledig op.

Bron